Tapahtumia!

Jyvässeudun Omakotiyhdistyksen syyskokous 14.11.2018 Sepänkeskuksen ( Kyllikinkatu 1 Jyväskylä) Koeputki-kokoustila

Syyskokouksen mukaiset sääntömääräiset asiat.

Syyskokouksen alkuun biologi Päivi Halinen tulee kertomaan millä keinoin saadaan lisättyä pölyttäjiä omakotitalon tontilla. Oletko miettinyt voisitko jättää tontista jonkin nurkan niittykukille? 

Pölyttäjät ovat elintärkeitä marjapaensaille, mansikoille ja hedelmäpuille.

______________________________________________________________________________

Omakoti-ilta 9.10.2018 klo 17.00  Viherlandian Viherniekassa 

Ilmalämpöpumput aiheena kiinnosti jäsenistöä kovasti. 

Matthias Fried neuvoi ja opasti ilmalämpöpumppuihin liittyvissä asioissa. Jäsenistö kyseli Matthiakselta millainen pumppu olisi heidän käyttöön järkevin. Hän neuvoi ottamaan ammattilaisiin yhteyttä tarpeen tullen. Jokainen kohde on katsottava erikseen ja kartoitettava paikka ja pumpun tyyppi erikseen.

RI (AMK) Päivi Wartiainen esitelmöi: Millä aikaväleillä tulee rakentaiden kunnostus ja tarkistus tehdä, ettei esim. yli-innokkaat ovelta ovelle kauppiaat saa niin helposti huijattua  tarpeettomiin kustannuksiin.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Jyvässeudun Omakotiyhdistyksen järjesti Omakoti-illan 23.5.2018  Kansalaistoiminnankeskus Mataran Matarasalissa.

Mustankorkean tuote- ja kehityspäällikkö Kai Sormunen kertoi mitä muuta Mustankorkea on kuin kaatopaikka.

Esimerkiksi kun viet peräkärryllisen jätettä lajittelupihalle, voit samalla reissulla tuoda pihallesi vaikka multaa, turvahiekkaa, hiekkalaatikkohiekkaa, mukulakiviä, männynkuoriketta, kivituhkaa. Multaakin löytyy kolmea eri laatuista, kompostimultaa, nurmikkomultaa ja istutusmultaa.

Biokaasuahan muodostuu pakostikin kaatopaikalla. Mustankorkea on alkanut hyödyntää biokaasun ja on avannut biokaasun tankkausaseman Mustankorkealle ja avaa toisen aseman syksyllä Seppälän Citymarketin viereen. Ennestään Gasumilla on Vaajakosken Kanavuoressa jo asema sekä yksityisellä tankkauspiste Vaajakosken Laukaan välillä. Polttoaineena kaasu on kilpailukykyinen. Vertailtuna bensaan kaasun ”litrahinta” on n. 80 centtiä.

Veljekset Laakkosen yritysmyyntipäällikkö Ari Nyyssönen kertoi biokaasu Skoda Octavian tekniikasta ja hintatasosta. Itselle oli yllätys, että biokaasu Octavian hinta on sama kuin pelkästään bensiinikäyttöisen. Vastaavan kokoisen ja varusteeltaan olevan sähköhybridin hankintahinta on n. 10 000- 15 000 € kalliimpi ja mikä on sitten 5- 10 vuotta vanhan vaihtoarvo. Akuille annetaan 10 v takuu, mutta kuka ostaa enää 7-8 vuotta vanhaa sähköautoa kun takuu menee jo parin vuoden kuluttua umpeen ja jos akut sippaa, niin edessä on tuhansien eurojen kustannukset. Uskoisin, että biokaasuauton jälleenmyyntiarvo tulee säilymään hyvin.

Kiitos alustajille mielenkiintoisesta illasta!

 

 

 

Olimme Helsingin Kevät messuilla 14.4.2018. Siellä oli Kevätpuutarha, Omamökki, Lähiruoka&Luomu, Omakoti ja Sisusta! messut samanaikaisesti.

Omakotiliiton Keski-Suomen piiri järjesti matkan messuille, matkan hinta jäsenperheen jäseniltä oli vain 25 €, joka sisälsi matkan, sisäänpääsyn ja mennen tullen. Siellä oli taas paljon nähtävää ja joillekin ei edes 5 tuntia messuilla tuntunut riittäneen, koska kyseltiin voisiko ensi vuonna olla tuntia pidempään.