Äijälänrannan alajaosto

Jyvässeudun omakotiyhdistykseen kesäkuussa 2015 perustettu Äijälänrannan alajaosto kokoaa Äijälänrannan kesän 2014 asuntomessualueen omakotiasujat yhteen.

Äijälänrannassa järjestetään vuosittain asukkaiden yhteinen pihakirppis sekä silloin tällöin muita tapahtumia, kuten kesänpäättäjäiset eli venetsialaiset, yhteiset vuodenvaihteen raketinampujaiset ja pikkujoulut. Lisäksi alajaosto katsoo laiduntöissä olevien rantaluhdan nautojen, ”kesälehmien” perään.

Äijälänrannan alajaostolla on oma sähköpostilista. Ota yhteyttä Äijälänrannan alajaoston yhteyshenkilöön (liisa.kuparinen@gmail.com), jos asut Äijälänrannassa ja haluat liittyä listalle.

Äijälänrannan kesälehmät

Äijälänrannan rantaluhdassa eli heti asuntomessualueen omakotitalojen takana on laiduntanut nyt jo neljänä kesänä nautoja. Vuonna 2013, asuntomessukesänä 2014 ja kesällä 2016 laiduntajina toimivat kyytöt eli itäsuomenkarja, jonka valvonnasta vastasi ensimmäiset kaksi kesää Jyväskylän kaupunki ja sittemmin asuntomessualueen omakotitaloasukkaat. Kesällä 2017 lajiksi vaihtui ylämaankarja, highland cattle eli tuttavallisesti haikut.

Alue, jossa eläimet laiduntavat on kaupungin maata ja naudat tekevät siellä maisemointitöitä. Kesän 2017 haikut ovat meillä lainassa Saarijärveltä Hukanmäki Highland -tilalta. Komean näköiset, pitkätukkaiset haikut ovat houkutelleet paljon ”lehmäbongareita” alueelle. Suotavimmat paikat tukkakavereita tähystää ovat Äijälänrannantien päästä lähteviä pitkospuita kulkien lintutornin luokse tai laitumen toisessa päädyssä Äijälänsalmen suunnalla Rekoolikadun päästä leikkipuiston ohi kulkien hiekkatien päädystä. Koirat on syytä jättää kotiin, kun haikkuja lähtee tervehtimään ja muistetaanhan muutenkin kunnioittaa haikkujen rauhaa. Laidunalue on iso, paikoin ryteikköinen, ulottuu puiden taakse rantaan asti ja on aivan omakotitalojen takana, joten haikkujen bongaaminen onkin tuuripeliä. Laitumen aidan sisäpuolelle ei sovi mennä. Yhteyshenkilönä Äijälänrannassa haikkuasioissa toimii Liisa Kuparinen (liisa.kuparinen@gmail.com, 044 3737425).

Kesän 2017 laiduntajat ovat reilun vuoden ikäiset hiehotytöt Nelli, Nuppu ja Nadina. Ammuu!

Äijälänrannan highland cattle
Äijälänrannan kesän 2017 highland cattle Nelli, Nuppu ja Nadina